Voeding

Persoonlijk verhaal

Bewustwording van de invloed van voeding is van groot belang als het gaat over gezondheid en zorg dragen voor een sterk en vitaal lichaam. Ik weet uit ervaring dat dit een grote opdracht is omdat de verleidingen enorm zijn en gewoontes en patronen die een leven lang eigen zijn gemaakt lastig zijn om te doorbreken. Daarbij heerst vaak het idee dat als je de geneugten van het leven links moet laten liggen (bijvoorbeeld suiker, alcohol, chips, patat ) het leven veel minder leuk wordt.

Ik heb achteraf jaren rondgelopen met veel buikpijn, een opgeblazen gevoel en was vaak misselijk. Omdat ik van koek, snoep, brood, chips, croissants en af en toe een biertje of een wijntje hield, heb ik dit onbehagelijke gevoel genegeerd. Ik was mij ook niet bewust van de invloed die deze voeding had op mijn hele gestel. Toen er steeds meer onverklaarbare klachten kwamen en ik in 2009 de diagnose MS kreeg, ben ik mij gaan verdiepen in de invloed van voeding.

Ik ben een zoektocht gestart. De vragen die ik had heb ik aan mijn lijf gesteld. De hoofdvraag was; "wat heb jij nodig om te kunnen herstellen"? Ik ben het gesprek met mijn lijf aangegaan. Het is een intensief gesprek geworden dat tot op de dag van vandaag dagelijks gevoerd wordt.

Ik heb ontdekt dat er geen eenduidige antwoorden bestaan. Ieder seizoen, iedere situatie en omstandigheid waarin ik mij bevind (menstruatie, slecht slapen, stress, veel beweging/ weinig beweging etc.) vraagt om een ander soort voedingspatroon. De basis die ik aanhoud en waar ik mij fit en zo gezond mogelijk bij voel is een glutenvrij en suikervrij voedingspatroon. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten met zo weinig mogelijk chemische toevoegingen (e-nummers etc.) . Naast deze basis blijf ik steeds weer zoeken naar nieuwe ideeën en inzichten.

Op dit moment voel ik mij heel goed bij het Dr Walsh- protocol. Dr Walsh is een arts uit Amerika. Zij heeft MS en heeft de invloed van voeding onderzocht. Uit ervaring heeft zij ontdekt dat zij door aanpassingen in haar voedingspatroon klachten kon verminderen en zelfs in staat was om op te staan uit de rolstoel.

Het Walsh-protocol houdt in dat ik een koolhydraat arm voedingspatroon aanhoud, metl voldoende vetten en eiwitten. Een hele periode heb ik dagelijks bijgehouden wat ik at. Op deze manier kon ik in de gaten houden of ik wel de benodigde voedingsstoffen binnen kreeg. Inmiddels ben ik gewend aan dit nieuwe eetpatroon en hoef ik niet meer alles af te wegen. Deze leefstijl vraagt om discipline, maar is het absoluut waard.

De lage inname van koolhydraten zorgt ervoor dat mijn lijf overgegaan is van glucose verbranding naar vetverbranding. Meer informatie over dr Walsh en het Walsh-protocol is te vinden op de website; www.metmservork.nl

Voor dit moment voel ik mij erg goed bij dit voedingspatroon, maar ik weet dat ik op een dag, als mijn lijf en de omstandigheden het aangeven, weer zal overgaan op een voedingspatroon dat op dat moment passend is.

Bewustzijn

Bewustzijn van dat wat voeding is en dat wat voeding doet. Bewustzijn van de invloed van de darmen op het gehele gestel en op de vitaliteit van mijn lichaam. Bewustzijn van de signalen die de darmen afgeven en de bewuste actie die ikzelf onderneem.

Maar ook bewustzijn van dat er niet één waarheid is. Wat voor mij geldt hoeft niet voor een ander te gelden.

Mindset is de fundering waar het hele Leefstijlhuis op rust. Voeding benader ik vanuit het oogpunt dat mijn lichaam uniek is. Mijn lichaam heeft voedingsstoffen nodig en verdraagt bepaalde voedingsstoffen minder goed. Als ik deze voedingsstoffen toch tot mij neem krijg ik klachten. Doordat ik mij hiervan bewust ben, is het mogelijk om de juiste keusez te maken. Voor het maken van deze keuzes heb ik een positieve, krachtige groeimindset nodig. Vanuit deze mindset ben ik in staat om iets te veranderen, om te luisteren naar het bewustzijn en dat te doen wat goed is voor lichaam en geest.

Als ik zou handelen vanuit een statische mindset dan zou ik redeneren vanuit het gegeven dat ieder lichaam hetzelfde is dus de zelfde voedingsstoffen nodig heeft en het hanteren van de schijf van vijf voldoet voor ieder lichaam. De statische mindset zal mij doen geloven dat wat ik altijd al deed, goed genoeg is en dat verandering in het voedingspatroon niks oplevert en mij zelfs ongelukkig kan maken.