met MS en vork

Nu ik meer licht heb toegevoegd tijdens de donkere maanden voel ik mij beter, maar mijn eetpatroon blijft een steeds terugkerend item. Ik doe erg mijn best om weinig koolhydraten, geen gluten en geen suiker te eten. Hier voel ik mij ook het best bij. Doordat mijn lijf weinig energie kwijt is aan de spijsvertering is er meer energie voor het strijden tegen de MS. Het blijft raar dat deze ziekte mijn zenuwbanen kapot maakt. Ik heb echt alle energie nodig om dit zoveel mogelijk te remmen. En ik heb alle energie nodig om met de beschadigingen die er al zijn in beweging te blijven. Eten is energie, maar als ik het verkeerde in mijn mond stop dan kost het energie.
Het vervelende is dat ik, nu het weer donkerder wordt, ook behoefte heb aan ander eten. Mijn lijf vraagt om koolhydraten en suiker. En dan vooral in de vorm van chips en drop en gebakken aardappels met mayonaise. Ik heb hier een poosje aan toe gegeven, maar het knaagt, het wringt. Ik weet dat het niet goed is, dus verdiep ik mij maar weer eens in leefstijl en MS. Ik kom al snel op de site van metMSenvork en vind daar heel veel interessante informatie.

Lijf; Ik wil drop, chips en aardappelen. Ik ben moe, prikkelbaar en mijn benen zijn zwaar. Laten we op de bank chips eten!

Geest; Ik snap dat je dit graag wil, maar het is niet verstandig. Ik zie een vicieuze cirkel ontstaan. Moe- eten-bank- moeier-nog meer eten-bed…… Laten we hier niet aan toe geven.

Lijf; Maar alles doet pijn! De rug zeurt de hele dag, in het hoofd zitten watten, de benen zijn zwaar waardoor we overal over struikelen. Ik wil gewoon drop, chips, aardappelen met mayonaise en op de bank onder een deken.

Geest: Hou op, verman je! Ik heb al iets gevonden, maar ik vind het wel spannend. Ik heb op internet gelezen dat we door 5 dagen te vasten nieuwe energie kunnen opwekken. Dat de ogen scherper gaan zien en dat de watten uit het hoofd verdwijnen. Ik heb gelezen dat er in het lijf processen op gang zullen komen waardoor de MS beheersbaar wordt. Het is het proberen waard, toch?

Lijf; WAT, vasten? Ik moet er niet aan denken. Ik zal me slap voelen, niet meer kunnen lopen, het hoofd zal nog waziger worden, ik zal 5 dagen van de wereld zijn. Het is echt het tegenovergestelde van wat ik nu wil; Drop, chips en gebakken aardappelen met mayonaise!

Geest; Nu even realistisch alsjeblieft. Je weet zelf ook wel dat we daar niet beter van worden. Dat we alleen maar moeier en slechter zullen worden als we toegeven aan die behoeften. Ik wil het graag proberen in de hoop dat die processen inderdaad op gang komen. Dit is wat ik tegen kwam;

Het onderzoek van de University of Southern California (USC) veronderstelt dat mensen met een beschadigd immuunsysteem baat kunnen hebben bij vasten. Zij zien een verhoogde aanmaak van myeline en een verhoging van het aantal gezonde cellen (witte bloed lichamen). De verbeteringen worden geassocieerd met verhoogde corticosteron niveaus en T-cellen in combinatie met lagere niveaus van ontstekingsbevorderende cellen. Parallel aan het vasten wordt het ketogene dieet onderzocht. Beide zijn effectief maar het vasten en fasting mimicking (FM) tonen meer verbeteringen.

Lijf; Dat ziet er interessant uit hoor, maar wat doet het op de korte termijn voor ons. Gaan we ons per direct beter voelen?

Geest: dit zijn de ervaringen van iemand met MS die een week heeft gevast; Cognitief voel ik me goed kan meerdere prikkels prima aan. Opvallend is dat de pijn die ik sinds april in mijn kniegewrichten heb helemaal is verdwenen. Ik heb nergens pijn. Ook de zenuwpijnen die ik dagelijks in mijn hoofd had voor de start van FMD zijn sinds dag twee verdwenen.

Lijf; Oké, klinkt goed. Als het betekent dat ik een week moet afzien en dat ik daarna geen of minder pijn in de rug voel, de benen niet meer zo zwaar zijn en dat de cognitie beter is dan wil ik het wel proberen.

Geest; het is weer een nieuw avontuur waarbij we weer eens aanspraak moeten doen op doorzettingsvermogen en discipline. Maar we gaan voor het hogere doel; een sterk lijf!

Lijf; Wauw, dat hogere doel spreekt mij wel aan! Als je tijdens de dagen dat we vasten goed voor mij zorgt dan doe ik mee!

Geest; Komt goed! Ik zal niet teveel acties bedenken. We doen het rustig aan en gaan beleven wat dit experiment ons gaat brengen!