Winterdepressie 2

Ik heb ontdekt dat de winter nooit mijn sterkste jaargetijde is geweest. Ik heb absoluut geen hekel aan de winter, ik hou van alle jaargetijden, maar mijn lijf heeft het in de winter wel zwaar. Het lijkt wel of met het verdwijnen van het licht mijn energie ook verdwijnt. Ik heb besloten dat ik mij ga verdiepen in reacties van het lichaam op de donkere dagen van de herfst en de winter, in de hoop dat ik iets kan vinden wat ik kan inzetten om mij beter te voelen de komende maanden.

Lijf; Geest, heb je al iets gevonden? Ik doe echt mijn best, maar alles gaat steeds meer pijn doen. Die rug is niet te harden en de ogen moeten veel te hard werken. Ik schrok me laatst rot toen het zicht in mijn linkeroog een waas was. Het duurde wel een kwartier voordat het weer een beetje helder was aan de linkerkant. En ik was ook niet blij toen ik mijn valdebuut moest meemaken. Daar lag ik, gestruikeld over een fiets omdat ik mijn evenwicht niet kon bewaren. Ik rolde wel goed door, dus het deed geen pijn, maar toch.

Geest; Van beide voorvallen ben ik aardig van de rel geweest. Voor mij is het nu zaak om niet in paniek te raken. Ik vind het heftig en als ik niet uitkijk ga ik mee in de gedachten dat dit het begin van het eind is.

Lijf: ho ho ho, geen paniek alsjeblieft. Daar hebben we niks aan. Blijf kijken naar de feiten. In de zomer functioneren we altijd beter dan in de winter. Ik heb echt het gevoel dat ik in de winter licht tekort kom. Het heeft niks te maken met kou, ik denk dat we op zoek moeten naar een energiebron die te maken heeft met licht.

Geest; Ik zeg al een paar jaar dat we in de winter naar de zon moeten om bij te tanken. Ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb wel vaker gehoord dat mensen in de winter behoefte hebben aan licht. Zij gaan dan naar lichttherapie. Ik ga uitzoeken wat de klachten zijn van deze mensen en of die overeenkomen met die van ons.

Lijf: Dat klinkt goed, zo ken ik je weer! Actie

Geest; Ja hoor, ik ben in actie gekomen en ik heb het volgende gevonden;
Enkele kenmerken van een winterdepressie zijn:
• (Extreme) vermoeidheid
• Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt
• Een verschuiving van het dag-nachtritme, waarbij men steeds later op de dag zich "wakker" voelt
• Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. Minder willen gaan eten is eerder een kenmerk van een niet seizoensgebonden depressie)
• Een meer dan normaal aanwezige somberheid
• Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn
• Minder behoefte aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld
• Prikkelbaarheid
Erg herkenbaar!

Lijf: Jemig, het lijkt wel of het over ons gaat. Dit is de goede richting! Wat kunnen we er aan doen?

Geest; Heb ik ook uitgezocht. Er bestaan lichttherapie brillen. Deze bril zet je ’s ochtends 20 minuten ofzo op. Er schijnt dan licht in je ogen en dit licht prikkelt de hersenen om wakker te worden. Het doet geloof ik ook iets met de melatonine. Ik heb zo’n bril besteld!

Lijf; Dat klinkt goed! En nu maar hopen dat dit mij helpt om inderdaad wakker te worden en hopen dat de energie terug komt. Dat wij weer wat scherper zijn en de waas en de watten verdwijnen. Het zou jammer zijn als we ons de komende maanden prikkelbaar, moe en vretend verstoppen omdat we geen energie hebben om sociale contacten aan te gaan. Zonde van ons leven! Kom maar op met die bril!