Het gesprek tussen lichaam en geest

Ik wil naar de top, maar Hoe? en Waarom?


Ik heb dus MS. Of anders gezegd; Mijn lijf heeft MS.
Mijn zenuwbanen zijn door deze ziekte beschadigd en daardoor heeft mijn lijf te maken met vele en diverse klachten. Vermoeidheid, oogproblemen, zware ledematen, een slepend rechterbeen, evenwichtsstoornissen, incontinentie, en alle klachtjes die dagelijks voorbij komen maar waar ik zo aan gewend ben dat ik niet eens meer in de gaten heb dat ze er zijn.
Ik zeg met veel nadruk dat mijn lijf MS heeft. Mijn geest is het hier namelijk niet altijd mee eens. De grote truc is lijf en geest toch te laten samenwerken want lijf kan niet zonder geest en geest kan niet zonder lijf. Samenwerken dus. En dat vergt veel overleg. Geest zegt; “ we kunnen best nog wel werken, dat is leuk” ! Lijf zegt; “ alsjeblieft niet, ik ben zo zwaar en moe, dat hou ik echt geen dag meer vol”. Geest zegt: : “maar ik ga echt niet op de bank zitten hoor, of in bed liggen. Ik wil avonturen beleven, Ik wil vuur”. Lijf antwoordt: “ maar we moeten het niet te gek maken, ik hou het allemaal echt niet zo lang vol”. “Oke”, zegt geest. ‘ “We gaan op zoek naar avonturen waar we allebei blij van worden. Maar dan moet je wel een beetje meewerken en niet alleen maar dwars gaan liggen”. “ Is goed zegt lijf, beloof jij dan wel dat je rekening met mij houdt en goed voor mij zorgt, mij voldoende rust, gezonde voeding en beweging geeft. Op tijd naar bed gaat en zoveel mogelijk stress vermijdt”? “jeetje” zegt geest, “je bent wel veeleisend. Kunnen we niet gewoon een beetje lol maken zonder dat ik overal zo over moet nadenken?” “Nee” zegt lijf, “dat zit er gewoon niet meer in, die tijd hebben we gehad. Maar als je goed naar mij luistert en doet wat ik van je vraag kunnen we best nog wel heel veel avonturen beleven”. “Samenwerken dus” ,zegt geest, “ik zal mijn best doen!”
Geest; He lijf, wat dacht je van een berg beklimmen?
Lijf; Oef, dat vind ik wel een heel heftig plan.
Geest; Ja maar het is voor een goed doel, namelijk om de strijd tegen MS aan te gaan. Zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek zodat er oplossingen gevonden kunnen gaan worden voor jouw defecten.
Lijf; Dat klinkt wel goed. Maar toch is het wel een heftig plan. Ik kan toch geen berg beklimmen. Ik weet nu al dat het rechterbeen niet bovenkomt, dat we daardoor uit balans raken en misschien wel vallen. En als ik onderweg opeens heel nodig moet plassen? En als de vermoeidheid zo hevig toeslaat en dat dan alle kracht uit mij stroomt. En wat nou als de ogen door de vermoeidheid het ook nog eens af laten weten?
Geest; tja, dat zijn wel veel zaken waar we rekening mee moeten houden. Het zou allemaal kunnen gebeuren, daar heb je gelijk in. Maar ik wil het wel echt heeeeeel graag. Het geeft mij het gevoel dat ik nog meedoe, dat ik vecht en niet afwacht en opgeef. Ik wil graag met je samenwerken en naar je luisteren, maar ik heb ook wel uitdagingen en doelen nodig. Ik ben bang dat ik anders verveeld raak en daardoor in een depressie terecht kom. Als dat gebeurt kan ik ook niet meer voor jou zorgen. Dan belanden we op de bank met een dekentje en een grote zak snoep en veel chips omdat ik mij dan erg zielig voel.
Lijf; Oei, dat is niet goed voor mij. Als we op de bank blijven zitten dan zullen mijn spieren steeds slapper worden, het lopen zal al snel niet meer gaan en de vermoeidheid zal alleen maar erger worden. Dat moeten we echt voorkomen. Oke, vertel mij dat plan van die berg.
Geest; Die berg zal door heel veel mensen beklommen worden. Sommigen gaan op de fiets en anderen gaan lopend naar boven. Ik heb al een aantal mensen gevonden die met ons mee willen. Wij zullen samen met hen een team vormen. Het team zal 26 kilometer naar boven lopen en wij sluiten de laatste 6 kilometer aan. Ik moet je wel waarschuwen, die laatste 6 kilometer zijn wel de steilste van de hele klim. Wat heb jij nodig om dit voor elkaar te krijgen?
Lijf: Ik kan dat niet zomaar. Daar zullen we voor moeten trainen. Vaak stukjes lopen, krachttraining, stabiliteitsoefeningen, fietsen, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, yoga. Veel in beweging zijn dus, maar ook veel rekken, strekken en ontspannen. Daarnaast gezond eten en voldoende rust. Dit vraagt discipline. Wat ik tijdens de voorbereidingen maar zeker tijdens de klim nodig heb is..... Een sterke Geest!
Geest; Prima! Ik voel een enorme uitdaging! En dat is wat ik nodig heb! Lijf, ik zal je helpen waar nodig. Ik zal je moed in spreken als het lastig wordt en pijn doet en ik zal mezelf oppeppen als ik het allemaal even niet zie zitten. Ik zal sterk zijn!
Lijf; Mooi, ik voel hier een mooie samenwerking ontstaan. Ik zal krachtig zijn en ik zal goed aangeven wat ik nodig heb! Wij gaan voor de top!
En zo heb ik in juni 2016 en 2017 de grillige kale berg beklommen. De Mont Ventoux in Frankrijk. Met een enthousiast team hebben we de berg bedwongen en met deze actie hebben we beide keren een heel mooi sponsor bedrag bij elkaar gehaald. Door de vele donaties en de lieve woorden die we daar bij ontvingen heb ik veel steun ervaren. Steun die ik goed kan gebruiken bij de dagelijkse strijd die ik lever. Lijf en geest werken steeds beter samen, maar de strijd blijft.